АКТИВНОСТИ НАОКОЛО

Mobirise Website Builder

Никополис ад Нестум е един от трите града, основани на Балканския полуостров от римския император Траян в чест на победата му над даките през 106 г. от н. е., наречен е „Град на победата при Места” и е запомнен като Градът на Места (на латински Nikopolis ad Nestum). В миналото градът е заемал площ от около 13 ха, част от които са разкопани и проучени. Селище от стратегическо значение в миналото и със славна история, Никополис ад Нестум е обявен за археологически и архитектурен паметник от Античността и Средновековието.

Тук може да разгледате останките на две раннохристиянски базилики, основите на обществени и културни сгради, надгробни могили и др., като си подарите едно наистина вълнуващо пътуване назад във времето – към епохата на Късната античност и Ранното средновековие.

Mobirise Website Builder

град Хаджидимово - красиво и свято място, кацнало на един от многото хълмове в долината на река Места. Манастирът е построен през 1865 г. На това място в миналото е имало християнски център, посветен на свети Георги, затова и днешната света обител носи името на светеца. С манастира е свързана интересна легенда, според която един овчар от близкото село Горна Сингартия (селото е предшественик на днешния град Хаджидимово) упорито сънувал три нощи подред млад мъж на бял кон, който му нареждал да разкопае хълма край селото.

След третата нощ овчарят се вслушал в съня си и започнал да разкопава хълма. Имало доста спънки, разбира се, но накрая при разкопките била открита икона на свети Георги. Смята се, че това е иконата, която и днес може да се види в манастирския храм и която се счита за чудотворна. На мястото първоначално бил изграден малък параклис в чест на светеца, а малко по-късно бил построен и самият манастир.

Mobirise Website Builder

Храм Св. Архангел Михаил – град Гоце Делчев - е възрожденска църква в град Гоце Делчев (Неврокоп), България, част от Неврокопската епархия на Българската православна църква. Обявена е за паметник на културата с местно значение. Изграден е в 1811 година и е най-старата запазена църква в Неврокопско.

В началото на XX век е в ръцете на българите екзархисти. Храмът има 109 ценни икони от ХVІІ век, оцелели след преустройството стенописи в купола и по пандантивите, оригинално резбовани стари царски двери на новия иконостас, богато украсен резбован владишки трон и централния апликиран дървен таван. Тук се съхраняват и 70 икони от 1881 година, дело на Серги Георгиев. Ценни са преносимите икони „Богородица Одигитрия“ и „Христос Вседържител“.

Mobirise Website Builder

Местност Синия Вир - В близост до с. Ковачевица, сред суровата красота на вековни борови гори и непристъпни на места скали, се намира една от най-впечатляващите природни забележителности в Западните Родопи – местността Синия вир.

Тук югозападните склонове на рида Дъбраш са прорязани от дълбокото на места над 300 м ждрело на река Канина, а водите ѝ се спускат по стръмните склонове в спираща дъха каскада от бързеи и водопади, падайки с грохот в създадените от мощната им и извечна сила, дълбоки до 5 м скални вдлъбнатини.

Mobirise Website Builder

Скален Комплекс Кози камък - Скалното светилище Кози камък е разположено в югозападното подножие на връх Беслет (Западни Родопи). Високата около 30 м. скала е сакрализирана, а достъпът до върха ѝ е осигурен от тясна и стръмна изсечена в скалата, виеща се към върха пътека.

Предполага се, че централната част на култовото място се намира върху най-високата и заравнена площадка, където е изсечен огромен скален котел, преграждан от южната страна с изкуствена дървена стена. От северната страна на скалната площадка са разположени множество групи кръгли скални вкопавания, които според някои археоастрономи са своеобразни звездни карти на съзвездията Касиопея и Цефей.

Mobirise Website Builder

Пещера Ризова Дупка - Пещера “Ризова дупка”- карстова пропаст с дълбочина 10-12 метра.

В пещерата са изградени отвесни дървени стълби от двата отвора, съответно за спускане и изкачване, по които се стига до своеобразен коридор с дължина 15 метра и ширина 2 метра.

Mobirise Website Builder

Каялийските скали - Разположено е на 1500 – 1600 м. надморска височина в местността Каялиецо, на 16 км по асфалтов път североизточно от центъра на Ковачевица, на 4 км по черен път северно-североизточно от местността Беслет, водещ до подножието на светилището.

Внушителните каменни пирамиди, оформени от ерозията сред къснопалеозойските гранити на Рило-Западнородопския батолит са образувани преди около 250 – 300 милиона години.

Mobirise Website Builder

Архитектурен резерват Лещен - Разположено насред Западните Родопи, това кътче се загнездва в душата от първия миг, в който се докоснеш до него.

Ятата от китни стари къщи, накацали по баирите, са там още от епохата на Възраждането през XVIII–XIX век. Част от постройките са реставрирани по начин, по който е запазен автентичният им архитектурен стил.

Mobirise Website Builder

Архитектурен и Исторически резерват Долен - Архитектурния резерват в село Долен се намира в западната част на Родопите, на около 26 км от Гоце Делчев.

В селото могат да се видят много запазени възрожденски къщи, поради което през 1977 г. бива обявено за исторически и архитектурен резерват.Той се състои от 70 сгради - паметници на културата. Една от забележителностите в селото е и църквата Св. Никола, построена през 1834 г. заедно с килийно училище. Селото предлага и настаняване в стари автентични къщи.

Mobirise Website Builder

Архитектурен резерват Делчево - Село Делчево е очарователно селце, разположено в полите на Южен Пирин, на 1050 м.н.в. Делчево е селище, на което посетителите симпатизират, заради възрожденския дух и автентичност, които носи. Архитектурата представлява характерните за онова време постройки, които са строени върху каменни основи. Типично за сградите тогава е било те да са до три етажа и да има множество прозорци.

Туристите биха могли да посетят комплекса от 30 впечатляващи възрожденски къщи, паметници на културата. Прекрасно място е църквата „Свето успение Богородично”, датираща от 1838 година.

Mobirise Website Builder

Канинска Екопътека – община Гърмен – Тя е чудесен повод за прекарване на повече време и сплотяване с близките хора, а освен това и уникален начин да се насладите на наистина чудни гледки. Канинската екопътека е разположена в западни Родопи по поречието на река Канина и се намира в близост до община Гърмен. Родопите са известни както със своите красиви гледки, така и с културното наследство, което пазят в себе си.

Маршрутът на Канинската екопътека е с дължина около 13 км, като той свързва четири интересни места. Това са селата Ковачевица, Горно Дряново, Лещен и Скребатно. Всяко едно от тези места може да бъде начална точка на Канинската екопътека, като вие си избирате през кои от тях да минете.Канинската екопътека предлага много варианти за преминаване. Преходът може да продължи между 2 и 10 часа, като това зависи изцяло от маршрута, който вие си направите. Канинската екопътека се състои от голям и малък кръг.

ЩЕ СЕ ВИДИМ (МНОГО) СКОРО!

КОНТАКТИ

2947
Ул. Горни Бани 8, Огняново
+359 899 874 521
+359 897 897 315 

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ